Aktuálně přijímáme obrazy, starožitnosti a šperky do aukce. Kontaktujte nás.


Výkup starožitností: Zpeněžte své cennosti rychle a výhodně

Rádi byste odprodali rodinné dědictví nebo třeba snubní prsten po bývalém partnerovi, ale nevíte, jak na to? Máme pro vás 6 zaručených rad, jak při prodeji postupovat.

Výkup starožitností: přežitek, nebo vzestupný trend?

Mohlo by se zdát, že trh s uměním je dnes doménou pouze znalců umění nebo bohatých mecenášů, opak je ale pravdou. Umělecké předměty zůstávají vysoce ceněnou a stabilní komoditou, a to navzdory nepříliš povzbudivému společenskému vývoji v roce 2020.

S uzavřením aukčních síní se v uplynulých měsících navíc výrazně zvýšil privátní prodej hodnotných uměleckých děl. Rozmach ovšem zaznamenal i výkup starožitností.

Hlavním cílem obchodníků, kteří se na výkup starožitností specializují, je získávat kvalitní starožitné předměty s historickou hodnotou. Mezi poctivými prodejci ale můžete narazit na překupníky, jejichž (jediným) záměrem je obohatit se na úkor druhých.

Jestliže vlastníte cenné starožitné zboží, které byste ve výkupu starožitnosti rádi výhodně zpeněžili, je dobré umět nekalé jednání rozpoznat. Pojďme si nyní říci, podle jakých kritérií skutečného odborníka vybírat, abyste své starožitnosti neprodali pod cenou.

PŘEČTĚTE SI: 5 osvědčených tipů, jak prodat své starožitnosti

1. Internet snese vše

Online světem již pár let koluje jedna z mnoha fotografií Tomáše Garyka Masaryka. V záhlaví snímku si můžete přečíst jeho údajný citát: „Nevěřte všemu, co vidíte na internetu.“

I když je jasné, že se jedná o fotomontáž a československý prezident tuhle větu nevyslovil, určitě platí, že při hledání informací informací na webu bychom se měli mít na pozoru – při prodeji starožitností to platí dvojnásob.

Zejména pokud budete inzerovat na internetových fórech nebo Facebookových skupinách, které sdružují tisíce členů, je dost možné, že se mezi jejich členy ukrývají neféroví obchodníci, kteří rádi využijí neznalost prodávajícího ve svůj prospěch.

Tito rádoby experti vás přesvědčí, že vaše starožitnosti nemají valnou hodnotu, přesto vám za ně nabídnou „více než velkorysou“ sumu. Ve skutečnosti ale později zboží zpeněží jinde za mnohonásobně vyšší částku, zatímco vy přijdete zkrátka.

Můžete se dostat také do opačné situace: členové komunity, kteří sice nemají zlé úmysly, ale ve starožitnostech se příliš nevyznají, vám budou tvrdit, že vaše dílo má obrovskou cenu (např. proto, že jej mylně považují za výtvor známého umělce a pod.).

Jenže realita je jiná, a když na doporučení skupiny nabídnete své předměty v aukci, možná vás zaskočí zjištění, že o ně účastníci nemají valný zájem, nebo že se cennosti vydražily za mnohonásobně nižší cenu.

Jak těmto zklamáním předcházet? Využijte služeb profesionálů, kteří cennosti pozorně prohlédnou a dokáží určit jejich pravou hodnotu.

TIP: Prodejte své starožitnosti za nejvyšší cenu. Vaše cennosti naceníme ZDARMA. Kontaktujte nás a získejte za své cennosti finanční obnos, se kterým budete opravdu spokojeni.

2. Neváhejte oslovit více prodejců

Předtím, než se rozhodnete nabídnout své cennosti k prodeji, důkladně si proklepněte obchodníky, kterým svěříte své starožitnosti do péče.

V ideálním případě si vyhlédněte si více než jedno starožitnictví (antik) a nechte své zboží nacenit u několika odborníků nezávisle na sobě. Můžete si tak udělat mnohem lepší představu o skutečné (tržní) hodnotě svých starožitností a zároveň si budete moci vybrat toho nejzkušenějšího prodejce.

TIP: Nemáte-li času nazbyt, nechte zboží nacenit „na dálku“. Většina zavedených starožitníků má dnes webové stránky, na kterých najdete kontaktní údaje. Jednoduše vzácné předměty nafotíte a e-mailem pošlete ke zhodnocení. Prodejce si vaše zboží prohlédne a obratem vám dá vědět, na jaký obnos byste si mohli při výkupu starožitností přijít.

3. Pátrejte po referencích

Pokud bydlíte ve větším městě, nejspíš ve svém okolí najdete více než jedno starožitnictví. Jak poznat solventního prodejce? Dejte na reference ostatních. Byli s nabízenými službami spokojeni? Doporučili by obchodníka dále?

Stačí nahlédnout třeba do recenzí starožitnictví na Googlu a během pár minut můžete mít jasno. Zákazníci dnes kladou na poskytovaný servis velké nároky a v případě, že nejsou spokojeni, velice rádi se o svou zkušenost podělí veřejně.

4. Dejte na první dojem

Elektronická komunikace zafungovala na výbornou a dřívější zákazníci nešetří chválou? To je jistě dobré znamení. Přesto se však mnohokrát vyplatí vsadit na (osobní) první dojem.

Setkejte se s obchodníkem osobně (nebo, nedovoluje-li to současná situace, jej zkontaktujte telefonicky) a neváhejte se vyptat na další podrobnosti (například jak za jakých podmínek bude případný výkup starožitností probíhat apod.).

Snaží se vám obchodník vysvětlit potřebné detaily? Nenechává si nic pro sebe, hovoří otevřeně? Vstřícné a upřímné jednání není vždy samozřejmostí ani u zavedených společností, proto dejte na svou intuici – pokud ve vás zanechal rozhovor dobrý dojem, budete mít také mnohem větší radost z uzavřeného obchodu.

5. Zajímejte se o platební podmínky

Někteří prodejci nabízí zasílání peněz později nebo v pozdějším termínu (ať už to znamená cokoli). Nenechte se zbytečně zviklat a peníze požadujte ihned po uzavření transakce!

Seriózní starožitníci ovšem vědí, že podobné manévry nemají ve férovém jednání místo. Peníze vám vyplatí bezprostředně po dokončení obchodu, a navíc v hotovosti.

TIP: Chcete umělecké dílo, zlaté šperky nebo jiné předměty prodat co nejdříve? Využijte možností předaukčního prodeje a zpeněžte své vzácnosti rychle a výhodně.

Které je možné do výkupu starožitností přijmout?

 

Antik u papouška přijímá do výkupu starožitností tyto předměty:

 

·         luxusní šperky ,

·         vzácné sběratelské mince,

·         starožitné sochy,

·         vzácná výtvarná díla nebo historické pohlednice,

·         kapesní a náramkové hodinky nebo staré hodiny,

·         historický porcelán, keramiku nebo starožitné sklo…

…a mnoho dalšího.  Chcete znát opravdovou hodnotu svých starožitností a utržit za ně maximální možnou částku? Kontaktujte nás na e-mailu nebo telefonním čísle. Obratem se s vámi spojíme a domluvíme se na dalším postupu.

 

 

Používáním stránek provozovaných upapouska.cz souhlasíte s používáním cookies, které nám pomáhají zabezpečit lepší služby. Více informací